właściwości kakao

 

Kto odkrył właściwości kakao?

Aztekowie i Majowie używali go jako środek płatniczy. Ze względu na swoje lecznicze zalety i wspaniałe walory smakowe, Indianie z Ameryki Południowej nazywali je napojem bogów. Już wtedy zdawano sobie sprawę, że to cenny dar; był również stosowany jako afrodyzjak. Czy spożywanie “napoju dla dzieci” ma w ogóle sens?

Jak to bez mleka i cukru?

Próbowaliście pić kiedyś kakao bez mleka i bez cukru? Posłodzone miodem jest wspaniałym energetykiem, nic tak nie stawia na nogi, a nawet niweluje drobne dolegliwości bólowe. 

Członkowie plemienia Kuna z Panamy, piją 40 filiżanek kakao tygodniowo, co zdaniem naukowców, (pomijając czynniki genetyczne i środowiskowe) – przyczynia się do rzadkiej zapadalności na choroby cywilizacyjne, i rzadkich chorób w ogóle. I na pewno nie słodzą białym kryształem. 

Lekarz też ceni właściwości kakao

Znalazłam kiedyś na You Tube wypowiedź pewnego młodego lekarza, który polecał wypicie kubka kakao przed snem (z uwagi na właściwości lekko nasenne). Przekonywał, że dobrze wpływa na nasze zdrowie. Cieszę się, zawsze to kolejny argument na “tak” dla mojego czekoladowego nałogu  

Kolejny plus to taki, że jest ogromnym generatorem energii i dobrego samopoczucia, pod warunkiem, że nie dodajemy do  napoju cukru i mleka. To właśnie brak cukru w tym czekoladowym specyfiku, pomaga zmielonym ziarnom kakaowca chronić zęby przed próchnicą.

Czekolada taka dobra?

Czekolada biała – wiadomo, to nie czekolada tylko sam cukier i inne sztuczne komponenty. Zalecana czekolada to gorzka, zawierająca 70 – 90% brązowego proszku. Może nie każdy lubi ten smak, ale na pewno nasze zdrowie nam podziękuje. Szukajmy tych tabliczek, które mają jak najmniej cukru i innych nie pożądanych składników. Im krótsza lista ingrediencji – tym lepiej.

Ale co można z niego zrobić?

Polecam po stokroć, szczególnie surowe kakao bez wrzątku – to wtedy uaktywnia się moc wszystkich zawartych  w nim dobrodziejstw natury :).

Jeśli jednak nie możesz przekonać się do picia, jest wiele różnych alternatyw: można posypywać nim wypieki, dodać do kaszy jaglanej (pycha!), do jogurtu, do kremu, i pewnie wielu innych rzeczy, które znajdziesz w necie.

 

2 Comments

  1. Najlepesze jest kakao bez żadnych dodatków, u nas w domu często pijemy , dzieci uwielbiają niemal do każdej kolacji. Ja kupuje decomorreno, zawsze ten sam pyszny smak.

    madda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *